Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki - usterki.
Trzęsie zespołem napędowym. Drgania są proporcjonalne do szybkości jazdy oraz obciążenia. Praktycznie dla biegu I i II nie ma żadnego trzęsienia w całym zakresie prędkości. Na III biegu przy intensywnym przyśpieszaniu pojawiają się drgania od ok 45 km/h. Lewarek wykonuje silne ruchy poprzeczne do kierunku jazdy (lewarek w podłodze) - tylko przy rozpędzaniu. Na IV biegu praktycznie od 60-65 aż do końca auto drży. Po zdjęciu nogi z pedału gazu drgania ustają.
Co zostało zrobione samochodzie. Ustawiono geometrię przód (wyprzedzenie zwrotnicy i pochylenie - różnica między kołami poniżej 10 minut) rozbieżność 2 mm, oś tylna równoległa do przedniej.
Wymieniono resor (na fabrycznie nowy) – prześwit pod autem 20 cm zatem auto nie stoi za wysoko. Wymieniono tuleje metalowo-gumowe, łożyska, przeguby, czopy, półosie i jeden przegub krzyżakowy.
Drugi przegub krzyżakowy bez luzu na krzyżaku i wielowypuście, w całym zakresie ruchy płynne, bez zacięć.
Poduszki zakładano nowe oryginale, oryginalne roztłuczone i nowe miękkie współczesne. Zmienia się tylko amplituda drgań. Ale drganie pozostają.
Smar a przegubach równobieżnych jest, zresztą nie wodzi kierownicą wcale.
Luzów w zawieszeniu brak.
Przeguby równobieżne ustawione względem siebie zgodnie z zaleceniami Glinki,
Przebieg auta 32000 km.
Wiem jak powinna jeździć Syrena, teraz ta jeździ źle.
Nie potrafię znaleźć przyczyny. Walczę z usterką wiele miesięcy bezskutecznie. Jeszcze raz proszę o pomoc. Jestem otwarty na wszelkie sugestię i propozycję.
Drgania zespołu napędowego, prośba o pomoc.
Re: Drgania zespołu napędowego, prośba o pomoc.
Zadzwoń do mnie 887-883-397
Junak M1o Syrena 104
mój mail: panbabcia@o2.pl
mój mail: panbabcia@o2.pl
Czym smarowałeś przeguby krzyżakowe?
...no i poszedł biedaczysko, po szerokim szukać świecie czegoś, co jest bardzo blisko.
Przeguby krzyżakowe elf gl4 80W90.
To niestety nie mam pomysłu, jak smarowane olejem, to ok. Bo podobny objaw występuje po przesmarowaniu przegubów smarem stałym i myślałem, że tutaj mamy do czynienia z taką sytuacją.
Z opisu wynika, że następuje "rzucanie" zespołu napędowego przez siłę, która się niesie po elementach wirujących, kiedy któryś z nich jest nieosiowy, lub nierównomiernie przekazywany jest moment obrotowy. Ale z tego co opisałeś, to wszystkie elementy wirujące były wymieniane. Gdzieś musi być popełniony błąd, bo innej możliwości nie ma.
W takiej sytuacji, moim zdaniem, najlepiej by było, na próbę, przekładać kolejno elementy z innego samochodu, w którym objaw wibracji nie występuje. I szczerze mówiąc, to zaczął bym od półosi kompletnych.
Z opisu wynika, że następuje "rzucanie" zespołu napędowego przez siłę, która się niesie po elementach wirujących, kiedy któryś z nich jest nieosiowy, lub nierównomiernie przekazywany jest moment obrotowy. Ale z tego co opisałeś, to wszystkie elementy wirujące były wymieniane. Gdzieś musi być popełniony błąd, bo innej możliwości nie ma.
W takiej sytuacji, moim zdaniem, najlepiej by było, na próbę, przekładać kolejno elementy z innego samochodu, w którym objaw wibracji nie występuje. I szczerze mówiąc, to zaczął bym od półosi kompletnych.
...no i poszedł biedaczysko, po szerokim szukać świecie czegoś, co jest bardzo blisko.
Cybanty przedniego resora pod jarzmami są...? Czasami można zapomnieć o ich założeniu.
W przypadku nie założenia lata resor w korycie dając podobne objawy ze strony przeniesienia napędu.
W przypadku nie założenia lata resor w korycie dając podobne objawy ze strony przeniesienia napędu.